Як скласти піч?

Як скласти піч?
Головна проблема, з якою стикається новоявлений пічник відсутність сучасної та достовірної інформації про пічному справі.

Колись в СРСР було видано кілька чудових книжок про пічному справі. Ви можете знайти їх в Інтернеті. Насамперед, це А. Е. Школяр Пічне опалення малоповерхових будівель, Вища школа, 1991 р. і А. М. Шепелев Кладка печей своїми руками, Россельхозиздат, 1983 г. Цінність цих книг в тому, що там немає дезінформації. У всякому разі, як говорять багато, конструкції печей наведені там вельми ефективні та надійні.

Але тоді ніяких будматеріалів у вільному продажу просто не було і за щастя вважалося їх дістати. Зараз на ринку всього повно і з’являється все більше нових чудових матеріалів, які, в свою чергу, вимагають нових підходів у конструюванні та технології виготовлення печей.

Сучасні автори виходять насамперед з комерційних міркувань пропіарити себе, як великого пічного сенсея, не розкриваючи своїх професійних секретів і злупити поболее грошенят. Але не боги горщики обпалюють і печі майструють.

Справжньому талановитому фахівцю як повітря необхідні учні, з якими можна щедро ділитися знаннями і, завдяки цьому, завжди залишатися кращим. Ті, хто затискає інформацію, скоса поглядаючи на колег і ненавидячи учнів, як потенційних конкурентів жалюгідні гнойові жуки. На інтернетскіх форумах скільки Великих Пєчніков, стільки й думок, методів і підходів.

На просте запитання початківця вони завжди дадуть відповідь по-різному (якщо снізойдут). Треба брати від них раціональне, шукати здоровий глузд і відкидати понти. Найголовніше, треба спиратися на свої сили і знання! Я збираюся зібрати піч вперше, самостійно, для себе, раз і назавжди, тому особливо помилятися не можна, на відміну від Пєчніков, які експериментують не у собі, а на клієнтах. Через нестачу інформації колись треба сформулювати функціональні та споживчі критерії, за якими слід вибирати конструкцію Вашої печі.

Для мене це має бути чисто опалювальна піч, здатна опалювати 60 м (перший поверх заміського будинку), економічна (12 топки на добу дровами), компактна (місця мало), проста і надійна. Перебравши в Інтернеті багато проектів печей, було вирішено вибрати піч з переліку типових індустріальних побутових печей, затвердженого Держбудом СРСР. Інформацію про ці печах можна почерпнути з хрестоматійною книги А. Е. Школьника.

Чому саме ці печі? Я дуже поважаю все, що було стандартизовано в часи СРСР, бо тоді були справжні інженери, а не юристи і економісти з манагерам, які тепер керують усім господарством країни, яке постійно ламається, вибухає і горить.

Виходячи з критеріїв, обрана піч ПТОУ-2500, що є більш ефективною версією печі ПТО-2500 (наводжу частину таблиці з книги Школьника):.

Як скласти піч?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий