Як стерилізувати банки?

Як стерилізувати банки?
Щоб наші баночки з консервацією простояли всю зиму і не зіпсувалися, вони повинні бути ідеально чистими, для цього треба стерилізувати банки і кришки.

Банки повинні бути без сколів і тріщин, кришки без ушкоджень. Перед стерилізацією ретельно помити банки і кришки. Я, найчастіше, мою банки звичайної харчовою содою. Потім гарненько промиваю під проточною водою. Ось кілька способів стерилізації банок.

Як стерилізувати порожні банки 1. Це, напевно, був найпоширеніший спосіб стерилізації. Так стерилізувала банки, ще моя бабуля. Що для цього треба: взяти каструлю, накрити її сіткою (розсікач, екран від бризок при смаженні), зверху поставити банки (догори дном), закип’ятити воду в каструлі. Стерилізувати банки парою.

Замість розсікача, можна використовувати спеціальну насадку на каструлю (її можна придбати в господарських магазинах) з виїмкою для банки. У мене стара насадка, для однієї банки. Зараз випускають сучасні насадки для 2, 3, 4-х банок і привабливішого вигляду. Ще, можна використовувати звичайний чайник (тільки не електричний). Закип’ятити воду в чайнику, зняти кришку і замість неї встановити банку.

Банки об’ємом 0, 5 — 0, 75 стерилізують 10 хвилин; літрові банки стерилізують 15 хвилин; дволітрові-20; трилітрові-25-30 хвилин. 2. Для цього способу треба взяти каструлю.

У банку (і) налити воду, поставити банку (та) в каструлю і залити банку (і) по шийку водою. Доводимо воду до кипіння і, після закипання води, стерилізуємо банку (і) обсягом 0, 5 — 0, 75 — 10 хвилин; літрові банки стерилізують 15 хвилин; дволітрові-20; трилітрові-25-30 хвилин. Коли я стерилізую банки таким способом, разом з банками я стерилізую і кришки.

3. У чисті банки об’ємом 0, 75 або 1 літр налити 2 см води (у банки більшого обсягу налити трохи більше води). Поставити банки (без кришок) в мікрохвильовку, включити потужність 900-1000 Ватт на 5 хвилин. Вода повинна закипіти. Дуже важливо, щоб у банках завжди була вода, інакше банки можуть лопнути.

Банки більшого розміру, стерилізувати трохи довше. 2-х і 3-х літрові банки можна стерилізувати лежачи на боці (не забудьте налити води!). 4. Це мій найулюбленіший спосіб.

Таким способом можна стерилізувати банки будь-яких розмірів і у великій кількості. І разом з банками я стерилізую в духовці залізні кришки.

Банки помити і в мокрому стані поставити в холодну або в ледь теплу духовку, на деко або на решітку, дном вгору. Включити духовку, довести температуру до 150 * С. І після того, як духовка прогріється до 150 * С стерилізуємо банки необхідний час. Банки об’ємом 0, 5 — 0, 75 стерилізують 10 хвилин; літрові банки стерилізують 15 хвилин; дволітрові-20; трилітрові-25 хвилин.

Разом з банками на грати кладу чисті і мокрі кришки (тільки металеві, без гумових вставок). Яким би способом, Ви, не стерилізували банки, будьте обережні, банки дуже гарячі і ними легко обпектися. Користуйтеся кухонними прихватками або рукавицями. Тепер, в стерилізовані і гарячі баночки, залишилося покласти наші смачні заготовочкі і закрити стерилізованими кришками. Як стерилізувати банки з заготовками Дуже часто зустрічаються рецепти, де необхідно стерилізувати банки вже з заготовками.

1. Можна стерилізувати заготовки в киплячій воді (це найпоширеніший спосіб). Для цього треба взяти широку каструлю, на дно покласти серветку або рушник.

Поставити банку (і) і налити воду (температура води повинна бути як температура у заготовок, якщо вода в каструлі буде холодна або дуже гаряча, то банку може лопнути). Вода повинна доходити до плічок банки. Банку (і) прикрити кришками (не закривати, тільки покласти зверху). Довести воду до кипіння і після цього, стерилізувати заготовки стільки, скільки вказано в конкретному рецепті. Якщо конкретного часу стерилізації немає, то найчастіше банки об’ємом 0, 5 — 0, 75 стерилізують 10 хвилин; літрові банки стерилізують 15 хвилин; дволітрові-20-25; трилітрові-25-30 хвилин.

Будьте акуратні, банки дуже гарячі! 2. Для мене, найзручніший спосіб стерилізації банок з заготовками-це стерилізація в духовці. Банки з заготовками поставити на деко або на решітку і відправити в холодну або в ледь теплу духовку. Банки прикрити кришками (Не закручувати, а просто покласти зверху). Довести температуру духовки до 120 * С.

І після того, як духовка прогріється до 120 * С, стерилізувати банки стільки, скільки вказано в конкретному рецепті. Якщо конкретного часу стерилізації немає, то найчастіше банки об’ємом 0, 5 стерилізувати 10 хвилин; банки по 0, 75 стерилізують 15 хвилин; літрові банки стерилізують 15-20 хвилин. Діставати банки з духовки треба в спеціальних кухонних рукавицях, тримаючи банку двома руками за боки. Обережно, буде дуже гаряче!

Як стерилізувати кришки Перед стерилізацією кришок, подивіться, щоб вони були без пошкоджень. Стерилізувати кришки можна в гарячій духовці (див.

вище — Стерилізація банок в духовці). Можна стерилізувати разом з банками в киплячій воді (див. вище — Стерилізація банок в каструлі (кип’ятінням)). Найчастіше, стерилізують кришки в невеликому ковшике з киплячою водою. Час стерилізації 10 хвилин.

Щоб не обпекти руки, діставати кришки дуже зручно щипцями для м’яса. Вдалих і смачних Вам заготовок!.

Як стерилізувати банки?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий