Як гасити овочі?

Як гасити овочі?
В даний час, коли не потрібно бігати стрімголов за мамонтом, щоб добути собі їжу, овочі набувають колосальне значення в щоденному раціоні харчування сучасної людини.

Більшість людей ведуть малорухомий спосіб життя, проте хочуть постійно відчувати почуття ситості і приємної теплоти в шлунку. І тут нас можуть виручити овочеві страви, вони при своїй малій калорійності швидко насичують організм, при цьому, не дозволяючи переїсти зайвих калорій.

Адже овочі містять мінеральні речовини, водорозчинні вітаміни, органічні кислоти, мікроелементи і ефірні масла, необхідні для нормальної життєдіяльності організму. І поряд з цим вони практично не мають у своєму складі жирів і білків, але зате чудово стимулюють роботу травного тракту і сприяють нормалізації обміну речовин. Тому-то дієтологи і закликають нас звернути увагу на овочі, адже з них без особливих зусиль можна приготувати як повноцінне блюдо, так і різні додаткові варіанти до інших страв. Найлегшим, доступним і корисним варіантом приготування овочів вважається гасіння.

Однак щоб зберегти всі поживні речовини, потрібно знати, як правильно гасити овочі. , Що овочі потрібно чистити і різати безпосередньо перед їх приготуванням. Гасити овочі потрібно тільки в емальованій каструлі з щільно закритою кришкою, так як вільний доступ кисню негативно позначається на вітамінах (вони всі руйнуються під час варіння). Та й сонячне світло нам тут не помічник, тому використовувати прозорі кришки не рекомендується.

Температура готування овочів повинна бути постійною, рідина, в якій тушатся овочі, не повинна бурхливо кипіти. Зазвичай ми вважаємо за краще гасити овочі, додаючи в них воду або бульйон (м’ясний, овочевий або курячий), але спробуйте як-небудь замість них застосувати вино або пиво. У процесі гасіння алкоголь випарується, овочі віддадуть частину свого смаку рідини, в якій гасяться, а нове блюдо придбає пікантний і оригінальний аромат.

При готуванні овочів часто відбувається так, що вони розварюються, втрачають форму і перетворюються на кашу. Щоб цього уникнути, потрібно знати в якій послідовності їх закладати в каструлю. Отже, спочатку беремо тверді овочі (морква і картопля), ріжемо їх великими кубиками і обсмажуємо в каструлі з товстим дном (або сотейнику) на рослинному (оливковій) олії приблизно 10 хвилин. Коли морква і картопля стануть м’які, додаємо до них нашатковану капусту, зелений горошок і нарізану кубиками болгарський перець. Відразу ж вливаємо півсклянки води (бульйону, вина або пива) і продовжуємо тушкувати під кришкою ще чверть години.

Через 15 хвилин додаємо улюблені прянощі і солимо за смаком (овочі добре поєднуються з барбарисом, кмином, чебрецем, розмарином і материнкою). На окремій сковороді в рослинному (оливковій) олії тушкуємо до напівготовності кабачки, нарізані великими кубиками; при бажанні додаємо до них ріпчасту цибулю, нарізану півкільцями.

Кабачково-цибульну суміш засипаємо до інших овочів в каструлю і перемішуємо масу. В окремій мисці змішуємо томатну пасту зі столовою ложкою цукру і вливаємо її до овочів. Акуратно перемішуємо і залишаємо на плиті ще близько 10 хвилин. За п’ять хвилин до закінчення готування при бажанні засипаємо будь-яку рубану зелень. Готову страву відразу подавати на стіл не рекомендується, потрібно дати йому подихати не менше 10 хвилин.

якщо ви хочете зміцнити кістки, зубну емаль і позбутися від зубного нальоту, додавайте до овочевих страв 2-3 рази на тиждень одну столову ложку насіння кунжуту (кунжут дуже багатий кальцієм). А цибулю, хрін і часник допоможуть зміцнити імунітет і протистояти простудним захворюванням в холодну пору року.

Використовуйте якомога частіше в своєму раціоні харчування овочі, це допоможе вам зберегти здоров’я, гарний настрій і струнку фігуру.

Як гасити овочі?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий