Як читати Коран?

Як читати Коран?
Кожен мусульманин у своєму житті з трепетом ставиться до Священній книзі, але не кожен з нас знає встановлені правила для його читання. Далі даються рекомендації, виходячи з Корану і сунни посланника Аллаха, мир йому і благословення Всевишнього, щоб ми з вами не втратили ні одну нагороду при читанні Священної книги. Перше правило стосується стану читає людини. Людина, намеривался приступити до читання Корану, повинен зробити обмивання / вуду /, а під час читання спокійно стояти або сидіти, повернувшись у бік Кібли, не спиратися на лікоть напівлежачи і не сидіти так, як сидять зарозумілі.

Якщо людина стане читати Коран по пам’яті, не зробивши обмивання або лежачи на ліжку, він також отримає користь, але вже не таку велику. Аллах Всевишній сказав: які поминають Аллаха стоячи, і сидячи, і (лежачи) на боках своїх і розмірковують про створення небес і землі-сура Сімейство Імрана, аят191.

Таким чином, Аллах Всевишній віддав хвалу поминають Аллаха, однак на перше місце Він поставив тих, хто поминає Його стоячи, потім поминає сидячи, а потім поминає лежачи. Друге правило стосується того, скільки слід читати. Різні люди читають Коран по-різному. Передають, що Усман, Зайд ібн Сабіт, Ібн Масгуд і Убай ібн кагбе, хай буде задоволений ними Аллах, прочитували Коран один раз на тиждень, розділяючи його на сім рівних частин.

Третє правило стосується читання Корану за всіма правилами / тартіль /. Це бажано робити, оскільки, як буде вказано нижче, метою читання Корану є роздум, а читання його за всіма правилами сприяє цьому. Підтвердженням сказаному служать слова Умм Салама, нехай буде задоволений нею Аллах, що Посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, читав Коран, чітко вимовляючи кожну літеру.

Повідомляється, що Ібн Аббас, та буде задоволений ним Аллах, сказав: Воістину я віддаю перевагу прочитати (тільки) сури Корова і Сімейство Імрана, чітко вимовляючи кожну букву і розмірковуючи над ними, ніж прочитати весь Коран занадто швидко. Ясно, що спокійне і правильне читання Корану в більшій мірі відповідає прояву поваги і робить більш сильний вплив на серце людини, ніж поквапливе читання.

Четверте правило стосується плачу під час читання Корану. Читаючим Коран бажано плакати, а спонукати їх до цього повинна печаль, бо людині, насамперед, варто міркувати про ті загрози, з якими звертається до нього в Корані Аллах, і про свої обов’язки, а потім переходити до роздумів про свої упущення в тому, що стосується велінь і заборон Корану, а це неминуче призведе читає в печаль і змусить його плакати. П’яте правило стосується певних аятів.

Це означає, що, почитавши аят, в якому згадується про земному поклоні, що читає Коран повинен здійснювати земний уклін / сужуд ат-тілява /, і те ж саме слід зробити тій людині, яка почує читання такого аята іншим, якщо той здійснить земний уклін. При цьому здійснювати земний уклін слід лише тому, хто знаходиться в ритуальній чистоті. Шосте правило. Перед тим, як приступити до читання Корану, слідують сказати: Прибігаю до захисту Аллаха від проклятого шайтана! . Якщо в процесі читання людині зустрінеться аят, в якому містяться слова прославлення Аллаха, йому слід сказати Слава Аллаху / СубханАллаг / і Аллах великий! / Аллаху акбар /; якщо йому зустрінеться аят, в якому йдеться про прохання, про прощення, йому слід звернутися до Аллаха з благаннями і проханнями про прощення; якщо зустрінеться згадка про прохання, йому слід звернутися з таким проханням, а якщо зустрінеться згадка про що -або страхітливому, йому слід звернутися до Аллаха з благанням про захист, і всі ці слова можна вимовляти або вголос, або серцем.

Сьоме правило. Читання Корану про себе далі від показного і неприродності, і якщо людина побоюється подібного для себе, йому краще читати так, якщо ж він цього не боїться, а читання вголос не завадить іншим людям молитися, то краще читати вголос, оскільки це вимагає від людини більше зусиль, а також тому, що це сприяє пробудженню серця читає, спонукає його до роздумів про те, про що він читає, відганяє сон і робить його більш активним. Таким чином, якщо наміри людини є такими, переважніше читати Коран вголос. Восьме правило. Читаючи Коран, не слід занадто розтягувати слова і порушувати правильний ритм, а необхідно намагатися читати його красиво, бо це відповідає сунне.

В одному з хадисів повідомляється, що Посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав: Украшайте Коран своїми голосами (Ахмад). Повідомляється також, що Пророк, та благословить його Аллах і вітає, сказав: Чи не ставиться до нас той, хто не читав Коран співучо (аль-Бухарі). Передають, що, почувши, як читає Коран Абу Муса, нехай буде задоволений ним Аллах, Посланник Аллаха, нехай благословить його Аллах і вітає, сказав: Тобі була дарована сопілка (так Пророк, нехай благословить його Аллах і вітає, називав красивий голос Абу Муси Аль-Ашгар) з числа сопілок сімейства Дауда (аль-Бухарі; Муслім). Передають, що, коли сподвижники Посланника, хай благословить його Аллах і вітає, зустрічалися один з одним, вони просили когось із них читати ту чи іншу суру Корану.

Абдуссабур Хайрутдинов.

Як читати Коран?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий