Гарбуз: корисні властивості

Гарбуз: корисні властивості
Історична довідка: Культура гарбуза йде в глиб тисячоліть. Вже за 3000 років до нашої ери її обробляли в Мексиці, звичайним городнім рослиною була вона в Давньому Єгипті і Стародавньому Китаї.

Про популярність її в Стародавньому Римі можна судити за свідченнями Колумелли, Плінія Старшого, Петронія. Близькі види — гарбуз дрібноплідна (американка, кабачок) і гарбуз тарілчаста (патисон). Вміст корисних речовин: Плоди гарбуза багаті вуглеводами, вітамінами (С, В1, В2,, E, каротин), в них досить високий вміст сухих речовин, цукру, крохмалю, мінеральних солей. Насіння містить 36-52% жирної олії. Кабачки значно поступаються гарбузі звичайної вмістом вуглеводів і каротину, але їх шкірка і м’якоть (особливо шкірка) удвічі багатшими вітаміном С. Застосування: Вживають гарбуз вареної, смаженої, маринованої.

Смачна вона (і цілюща) в сирому вигляді, Перелік страв, які можна приготувати з цього чудового овочу, не обмежується кашами — часто гарбузової, пшоняної, рисової. У нього треба включити салати, супи, пюре, плов, млинчики, пудинги, суфле.

Американські індіанці смажать квітки гарбуза; дуже смачні молоді паростки, зварені в підсоленій воді. І, нарешті, з повним правом гарбуз можна назвати аптекою в мініатюрі. Характеристику цілющих властивостей гарбуза почнемо з її універсальності як дієтичного продукту. Сира гарбуз дуже хороша при запорах і як сечогінне. Різні страви (особливо каша на пшоні, рисі та манки з вареної м’якоті гарбуза) рекомендується при атеросклерозі, хворобах нирок, печінки і сечового міхура, гіпертонії, порушеннях обміну речовин, при набряках, пов’язаних з серцево-судинними захворюваннями, ожирінні, при холециститах, ангіоколітах , колітах.

Але і це далеко не весь список. Соком з м’якоті плодів гарбуза лікують захворювання нирок (приймають по півсклянки на добу). Сік і сама м’якоть мають протизапальні властивості, як зовнішній вони ефективні при опіках, висипах, екземах.

Чарка гарбузового соку, випита на ніч, заспокоює нервову систему і сприяє спокійному сну. Страви з гарбуза рекомендуються тим, хто переніс хворобу Боткіна. Насіння гарбуза використовуються не тільки в народній, але і в науковій медицині як протиглисний і сечогінний засіб. Втім, насіння її гризуть і здоровим людям як своєрідний делікатес. Про родинні видах (кабачки, патисони) можна сказати, що вони легко засвоюються організмом і їх вживання корисно для активізації травлення, при атеросклерозі, ожирінні, особливо літнім людям.

Молоді плоди кабачків (зеленці) фарширують, смажать, тушкують, у свіжому вигляді використовують для салатів. книг В. Р. Довженко, А. В. Довженко Секрети цілющих рослин, Слатова І. В. Зелена аптека, Л. Г. Дудченко, В. В. Кривенко Харчові рослини-цілителі.

Гарбуз: корисні властивості

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий