Що цінують в пиві?

Що цінують в пиві?
«Пиво з усіх напоїв — найкорисніше, з усіх ліків — найсмачніше, а з усіх продуктів — найприємніше», — відзначав ще в свій час давньогрецький філософ Плутарх. У студентів факультетів пивоваріння в Німеччині є можливість переконатися в цьому на власному досвіді. Хоча академічну освіту за спеціальністю «пивоваріння» (Brauwesen) тут можна отримати лише в двох технічних університетах — в і, країна приваблює не кількістю, а якістю, яка визнається і цінується у всьому світі. «Рівень підготовки фахівців у Німеччині дуже високий», — підкреслює Руслан Хофман, колишній співробітник Берлінського технічного університету, що працює сьогодні в науково-дослідному інституті з пововаренію Versuchs-und Lehranstalt fr Brauerei in Berlin (VLB). «Я впевнений, що ніде в світі немає такої пропозиції як у Німеччині», — погоджується і професор Берлінського технічного університету Франк-Юрген Метнер (Frank Jrgen Methner).

Секрет смачного пива У стінах університетів ходять байки про те, що студенти-пивовари — завзяті любителі пива, і навчання вони часто закінчують алкоголіками. Сам Руслан зізнається, що пиво випити любить. «Але щоб закінчити університет, все-таки потрібно більше любити сам процес пивоваріння», — переконаний експерт. Секрет приготування цього напою, за його словами, полягає в любові до своєї справи. «Адже той, хто не любить тварин, не стане хорошим ветеринаром», — проводить він паралель.

Перспективи на ринку праці для студентів-пивоварів професор Метнер оцінює як хороші. «У студентів є маса можливостей влаштуватися на роботу в пивоварної промисловості, а також у сфері виробництва алкогольних і безалкогольних напоїв. Непогані шанси відкриваються в машинобудівній і навіть харчової галузі », — зазначає професор. На факультеті пивоваріння в Берліні вивчають математику, хімію, фізику, термодинаміку, біохімію, мікробіологію і, звичайно, самі технології виробництва пива.

«У студентів повинен бути інтерес до вивчення природничих та інженерних наук», — підкреслює професор Метнер. Берлін чекає пивоварів з Росії Берлінський науково-дослідний інститут з пивоварінню VLB з 2004 року щорічно проводить восьмитижневий курс з підвищення кваліфікації для пивоварів російською мовою. Відвідати цей курс можуть співробітники, що займаються безпосередньо пивоварінням, що працюють у цеху розливу або відділі контролю якості, з базовими знаннями технологій виробництва. «У цій програмі беруть участь пивовари з Росії, Білорусі, України та інших країн СНД, які вже мають багаторічний досвід, і співробітники заводів, яким не вистачає освіти з пивоварінню», — розповідає Людмила Лінке (Ludmila Linke), менеджер по роботі з клієнтами в VLB.
Особливе значення викладачі приділяють практичної частини. Лабораторні заняття складає 40 відсотків від загальної програми. «Наші студенти займаються вивченням сировини і технологій, хімічним аналізом, а також проводять дегустацію пива», — розповідає Людмила.

Відвідування пивоварних заводів — обов’язковий пункт програми. А наприкінці курсів учасникам належить скласти іспит. «Він розрахований на два дні і охоплює всі дисципліни, які наші пивовари вивчають сім тижнів», — пояснює Людмила.
Мінськ вчиться у Берліна Дмитро Бондарєв, співробітник ВАТ «Пивзавод Оливар» у Мінську, кілька років тому закінчив курси в Берліні. «Я залишився задоволений змістом курсу і якістю викладання, — ділиться враженнями Дмитро. — Якщо порівнювати німецькі заводи з білоруськими, то, звичайно, нам є чому повчитися, тому ми і їдемо в Німеччину за досвідом ». Участь у такому курсі підвищення кваліфікації обійдеться в кілька тисяч євро.
А для тих, хто робить перші кроки, відкриті двері німецьких університетів, де освіту можна отримати безкоштовно.

Що цінують в пиві?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий